Psychedelica

Psychedelica

Inleiding

Psychedelica zijn stoffen die diepgaande veranderingen in de geestelijke toestand kunnen teweegbrengen, waaronder hallucinaties en veranderde bewustzijnstoestanden. Het woord “psychedelisch” is afgeleid van de Oudgriekse woorden psychē (ψυχή) en dēloun (δηλοῦν), wat “geestverruimend” betekent. Psychedelica worden meestal gebruikt als recreatieve drugs, maar ook met therapeutische bedoelingen. Dit gebruik kan gepaard gaan met transcendente ervaringen, waarbij zintuiglijke input wordt vervormd of verloren gaat, vooral op visueel gebied.

Wat zijn psychedelica

Psychedelica zijn een klasse drugs die het bewustzijn veranderen. Ze komen voor in planten, schimmels en dieren.
Psychedelica worden gebruikt voor spirituele doeleinden of als recreatieve drugs.

Magische paddestoelen

De psilocybine paddenstoel, ook wel bekend als de paddo, is een psychedelische zwam die de psychoactieve stof psilocybine bevat. Psilocybine is verantwoordelijk voor het veroorzaken van hallucinaties en andere psychedelische effecten bij consumptie.

Psilocybine paddenstoelen zijn schimmels, geen planten. De meest voorkomende soorten psilocybine paddenstoelen zijn:

Vrijheidsmuts (Psilocybe semilanceata)
Gouden kap (Stropharia aurantiaca)
Lachende Gym (Mycena haemacta)

LSD

LSD is een psychedelische drug die wordt gemaakt van lyserginezuur, een stof die voorkomt in moederkoren, een schimmel. Lyserginezuur komt voor in rogge en andere granen; daarom kan het brood in je plaatselijke supermarkt LSD bevatten!

De chemische structuur van LSD lijkt op die van serotonine, een neurotransmitter die een belangrijke rol speelt bij het versturen van signalen van de ene neuron naar de andere. Serotonine komt vrij als je blij of opgewonden bent – het helpt ons vreugde te voelen door berichten van onze hersenen naar andere delen van ons lichaam (zoals de maag) te sturen. Met voldoende serotonine voel je je geweldig; zonder serotonine (wat kan gebeuren als je te veel LSD neemt) kun je onaangename bijwerkingen krijgen zoals misselijkheid en overgeven.

MDMA

MDMA, ook bekend als ecstasy of molly, is een psychedelische drug die gevoelens van euforie en empathie veroorzaakt. De drug kan gevaarlijk zijn als hij niet in een veilige omgeving wordt genomen.

Ayahuasca

Ayahuasca is een traditioneel psychedelisch brouwsel dat al eeuwenlang gebruikt wordt door de inheemse bevolking van het Amazonegebied. De ayahuasca liaan bevat harmaline, dat een mild stimulerend effect heeft, en MAO-remmers die ervoor zorgen dat DMT in de plantaardige stof je kan beïnvloeden. In combinatie creëren deze stoffen een intense hallucinogene ervaring.

Chacruna bladeren bevatten N,N-dimethyltryptamine (DMT), dat bij orale inname psychedelische ervaringen veroorzaakt. Inname van chacruna thee veroorzaakt geen hallucinaties of veranderde waarneming, omdat je maagzuur de actieve bestanddelen afbreekt voordat ze je bloedbaan bereiken.

Ketamine

In de spoedeisende geneeskunde wordt ketamine gebruikt als verdovingsmiddel voor dieren en mensen. Het kan worden gebruikt bij ernstige pijn en trauma, zoals na een operatie of ernstig letsel. Het wordt ook gebruikt in de diergeneeskunde om dieren te verdoven tijdens pijnlijke procedures zoals castratie.

Ketamine is sinds de jaren zestig op de markt en wordt sindsdien ook recreatief gebruikt. Hoewel de effecten ervan vergelijkbaar zijn met die van andere hallucinogenen zoals LSD of paddestoelen, is ketamine eerder een dissociatief verdovingsmiddel dan een psychedelisch middel omdat het geen hallucinaties veroorzaakt (hoewel het je het gevoel kan geven dat je lichaam en geest van elkaar gescheiden zijn). Omdat mensen het recreatief gebruiken vanwege de intense psychedelische effecten, zullen we ons hier op die effecten richten – maar bedenk wel dat dit geen veilige drug is als het zonder medisch toezicht wordt ingenomen!

Wat ketamine zo uniek maakt is dat het werkt door het blokkeren van NMDA-receptoren in de hersenen – dezelfde receptoren waar PCP (angel dust) en DXM (sparks) zich op richten. Dit betekent dat je veel van dezelfde bijwerkingen zult ervaren als deze drugs: duizeligheid; gevoelloosheid; dingen om je heen zien vervormen of van vorm zien veranderen; je los voelen van de werkelijkheid; geheugenverlies; verwarring over wat er op dit moment om je heen gebeurt omdat sommige delen zich misschien blijven herhalen terwijl andere zich voortbewegen naar nieuwe ervaringen met een andere snelheid dan hoe de tijd zich met normale snelheid door de ruimte/tijd beweegt.

Klik hier om een van de bovenstaande psychedelica producten te krijgen.

Psychedelica kunnen een kracht ten goede en een motor voor genezing zijn

Nu we hebben besproken wat psychedelica zijn, laten we eens kijken hoe ze mensen met geestelijke gezondheidsproblemen kunnen helpen.

Al meer dan 40 jaar worden psychedelica gebruikt als aanvulling op psychotherapie voor de behandeling van verschillende psychische stoornissen. Studies hebben aangetoond dat psilocybine ondersteunde psychotherapie nuttig kan zijn bij de behandeling van verslaving en obsessieve-compulsieve stoornis (OCD), terwijl ayahuasca veteranen die lijden aan posttraumatische stressstoornis (PTSD) kan helpen.

Psychedelica als MDMA kunnen ook therapeutisch worden gebruikt als middel om overlevenden van trauma’s die lijden aan PTSD te behandelen door angstreacties tijdens therapiesessies te verminderen; dit heeft sommige onderzoekers doen geloven dat MDMA ooit door de FDA zou kunnen worden goedgekeurd voor gebruik tijdens therapiesessies.

Conclusie

Psychedelica zijn krachtige hulpmiddelen voor genezing. Ze kunnen ons helpen om te gaan met trauma en verslaving, en het is aangetoond dat ze het leven verbeteren van mensen met depressie of PTSS. Hoewel sommige mensen misschien huiverig zijn om ze te nemen omdat ze denken dat de effecten te heftig of eng zullen zijn, is er geen reden tot bezorgdheid – er zijn veel onderzoeken die het gebruik en de veiligheid ervan in gecontroleerde omstandigheden ondersteunen. Als je vragen hebt of een psychedelisch middel geschikt voor je kan zijn, praat er dan over met je arts!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart